garpenblogg

Alla inlägg under oktober 2014

Av Maria - 18 oktober 2014 21:40

Diana och hennes bruttor bjöd även denna helg på härliga rallyresultat! Vi tackar och bockar för ytterligare orsak att öppna en flaska bubbel ;) ;)

Förra helgen debuterade Greta & Ulla i grenen och även om Gretas tempo borde passa till just RALLYlydnad så var just farten i den vita finska kroppen en utmaning för matte Diana - med domarens ord "ge inte upp" i öronen tävlade de igen idag och plussade på rejält till 49p idag- härligt kämpat <3
Garpenborg's Ylle "Ulla" som förra helgen fick uppflyttningspoäng med 84p fick idag nästan tio ytterligare poäng och slutade på 93p och en 4e plats! Inte illa för en 8årig gammelmormor - grattis grattis världens bästa Ulla! <3
Ytterligare en Dianaflicka är Ursula som tränat en hel vecka inför starten :) Ursula är Ullas barnbarnsbarn och delar uppenbarligen genen för rally :) ursulas debut resulterade i 86poäng!

Behöver vi säga att vi är dunderglada? Eller superstolta? Näe jag trodde nog det- ni hajjar precis ;)

Grattis Diana! <3 grattis grattis grattis

Av Maria - 18 oktober 2014 05:51

Diana & Denice åker idag till Vallentuna för att tävla- medans vi här hemma har lite valpspekulanter på besök och ska försöka hinna ikapp med i alla fall det mest akuta så håller vi alla våra tummar!

Det är en guldkant i tillvaron, minst sagt, att så många helger på ett år ha möjligheten att faktiskt hålla tummarna för olika Garpenborg's ekipage <3

En sak som var extra rolig förra helgen som vi glömde nämna var att när Diana gjorde debut med 8åriga Ulla i rallylydnad nybörjarklass så tävlade Ullas barnbarnsbarn Garpenborg's Ossian, Vegas i fortsättningsklass :) båda med godkända resultat :) snacka om att Staffar är fantastiska!

Att Vegas sedan raskt kilade iväg och fick ett godkänt resultat i öppenklass viltspår är helt galet roligt <3
Vilka valpköpare vi har!

Här lite bilder på dagens startfält


Av Maria - 17 oktober 2014 17:50

Av Maria - 17 oktober 2014 14:13

Nästan på dagen lika gamla, båda nu även fria på armbågarna och Wilma B/C bak & Fiona C :) :)

[Bild]

[Bild]

Av Maria - 16 oktober 2014 19:59

Lilla tiken var lite "blyg" så hjälp på traven krävdes för en bild :)

Av Maria - 15 oktober 2014 15:16

Ang mitt tidigare inlägg om att (något raljerande nu) tävlings/inriktade valpspekulanter inte alltid är Guds gåva till en uppfödare :) och med det menat - inte alltid de "bästa" hemmen. Detta provocerade en del, mestadels tävlingsintresserade hundägare - något som inte var min direkta intention. Jag tyckte jag var tydlig med att ett framgångsrikt ekipage är god reklam för en uppfödare oavsett vilken gren vi talar om och oavsett vilken ras man föder upp.

I vår kennel tycker vi det är en ynnest att få använda de kontaktytor vi har till att uppmärksamma alla fina resultat vi har lyckan att ha. Tex här på bloggen eller i annonsering. Men vi vill även uppmärksamma alla de andra, de är precis lika viktiga <3
vårt mål är att alla de valpar vi föder upp skall få långa lyckliga liv hos familjer som älskar dem och hur detta uppnås är underordnat!
Kanske vårt gamla motto förklarar det bättre än alla mina utläggningar?
"Kennel Garpenborg- med rasen och valpköparen i fokus"

Jo kommentaren var det ja, klistrar in den samt mitt (snabba svar) nedan:


"Avlar man inte för tävling så bör man så klart inte sälja till folk som vill tävla. Min första hund köpte jag med det uttalade målet att tävla bruks, slutade med att jag har en hund som inte alls håller måttet för det jag ville göra (skottberörd, osäker). Han är så klart högt älskad och får ett bra liv ändå, men för mig som ägare är det så klart väldigt jobbigt att efter flera år av slit, privatträning och så mycket annat behöva ge upp det jag drömde om. Nu var det min första hund och jag visste inte riktigt vad jag skulle leta efter, i dag skulle jag välja en uppfödare med avelsmålet att föda upp bra brukshundar som duger till tävling.

Så föder man upp en bruksras tycker jag man ska vara tydlig med vad ens hundar duger till och vad de inte kommer kunna göra."

Maria
Onsdag 15 okt 14:44
Tråkigt att höra att din hund inte helt håller måttet för brukstävlan.
Problemet är dock så mkt mer komplicerat än att som uppfödare säga "vi avlar hundar för tävlingshem"
Eller då som du menar, att uttala det omvända. För jag gissar att du säkert berättade om dina planer för din hunds uppfödare - ändå blev det inte som varken du eller uppfödaren hoppades.

Om det vore så enkelt att en individ som själv tävlat, parad med en en annan framgångsrik individ skulle ge valpar som lämpar sig för det samma så skulle vi inte ens ha en debatt om detta.

det behövs ytterligare något annat, något mycket mycket viktigare än föräldradjurens framgångar för att få fram kvalitativ avkomma.
Därmed inte sagt att en framgångsrik hund inte kan lämna bra avkomma, för det är klart att dom KAN. Men sannolikheten ökar inte så dramatiskt som man lätt kan tro.

Jag tror att det vore klokt om vi även inom hund kan öka värdet av att faktiskt vara en bra uppfödare! En bra uppfödare är A och O - och består av oerhört många bitar där egna tävlingsframgångar inte alltid är en nödvändig komponent.
Det som däremot är nödvändigt är bl.a
1) förmåga att se framför sig vilka kombinationer som blir bra och som behövs för att ta den blivande avkomman ett steg längre än sina enskilda föräldradjur.

2) tid och ekonomiska förutsättningar att genomföra dessa parningar

3) hög social kompetens - inte bara för att FÅ låna de hanar man behöver utan även för att vara en attraktiv uppfödare för bra valpköpare

4) brinnande och aldrig sinande intresse för att lära sig mera om rasen och avel, helst även prestigelös så denna kunskap kan tas in från flera håll

5) stark moderlig/faderlig instinkt så man på ett bra vis kan och orkar ta hand om både mamma och valpar under dessa minst 8v som krävs

6) förmåga och mod att visualisera sina avelsmål samt att finna en strategi som tar kenneln framåt

7) förståelse för vikten av profilering för kenneln - hemsida- blogg- fb- kläder- beteende vid tävling mm

8) mental styrka att hantera motgångar och då framförallt valpköparnas motgångar

9) utrymme och tid till att ha fler än bara någon enstaka hund hemma

10) att lyckas få så många egenuppfödda hundar som möjligt utvärderade - och då förstås olika beroende på vilken inriktning kenneln har. Hos oss hd/ed/öga/MH/utst
Det är en enorm utmaning att få helt vanliga hundägare att ställa upp på att göra detta, och det börjar långt innan valpen är tingad. Allt för att nästa beslut som tas inom kenneln skall kunna vara så klokt som möjligt"

Sen går det att fylla på i listan :) såklart

OCH såklart oxå - det behövs även hundägare som tävlar! Tro inget annat :)

Av Maria - 15 oktober 2014 14:01

Som har en moster som köpt höns!

Av Maria - 13 oktober 2014 15:33

Väntar på röntgen

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards